Voor veel mensen is PajoPower een begrip in het Pajottenland en Zennevallei. Men ziet PajoPower bij samenaankopen, benovatie, de klimaatmobiel, Adopteer-je-straatlamp, zonne-installaties, enz. Minder mensen weten dat hierachter eigenlijk twee organisaties zitten, namelijk een vzw en een burgercoöperatie met dezelfde naam.

Deze organisaties brachten de laatste jaren burgers, overheden en bedrijven samen, om gedragen oplossingen voor de klimaatcrisis te ontwikkelen. Dit gaat heel breed, van het informeren van jongeren via Klimakkers, over samen aankopen van zonnepanelen tot klimaatscholen en nog veel meer.

De coöperatie legt zich vooral toe op investeringen in hernieuwbare energieprojecten, terwijl de vzw meer een ondersteundende en ontzorgende rol opneemt naar particulieren en overheden. Beide organisaties zitten meer en meer in hun eigen groeiscenario, waarbij een heldere communicatie naar hun stakeholders zeer belangrijk is. Dus besloten ze elk een eigen weg in te slaan om die dingen te doen waar ze goed in zijn.

PajoPower erkende CV-so doet verder onder dezelfde naam. De klemtoon ligt op het plaatsen van zonnepanelen, led-straatlampen, en op termijn investeringen in water- en windenergie. Dit gebeurt momenteel uitsluitend met vrijwilligers.

PajoPower VZW is herdoopt tot ‘Klimaatpunt VZW’ met de volgende missie: het ondersteunen en ontzorgen van particulieren, gemeenten en andere publieke en private ondernemingen in al hun projecten rond energiebesparing, hernieuwbare energie en (elektrische) deelmobiliteit. Klimaatpunt wil ook de voornaamste duurzame partner zijn en blijven voor de gemeenten van het Pajottenland en Zennevallei bij de uitvoering van hun klimaatplannen.

“Het feit dat onze wegen formeel scheiden, wil niet zeggen dat we in de toekomst niet meer zullen samenwerken, integendeel. De klimaatopwarming verplicht ons om op vele vlakken de krachten te blijven bundelen”

Patrick Swyngedouw (†), voorzitter PajoPower erkende CV-so

URL List