‘De klimaatwetenschap heeft het alsmaar moeilijker haar boodschap aan de man te brengen. Niet alleen hinkt het onderwijs achterop, in heel wat landen kanten politici en opiniemakers zich steeds harder tegen de bevindingen van de klimaatonderzoekers’ (Uit ‘Eerste Hulp bij klimaatverwarring’ van Pieter Boussemaere.)
Bepaalde sectoren, zoals de energie-, auto- olie- en gasindustrie, kanten zich tegen klimaatmaatregelen omdat het hun winstmodel onder druk zet. Onder meer door zwaar lobbywerk, gesponsorde denktanks, neporganisaties en -wetenschappers proberen ze het status quo te behouden. In deze ontkenningsindustrie circuleren grote sommen geld. Er zijn gelijkenissen te trekken met de manoeuvers van de tabaksindustrie rond de schadelijkheid van het roken.
Dat het klimaat opwarmt, ontkent bijna niemand meer. Dat de mens er voor iets (of veel) tussenzit, trekken heel wat mensen nog in twijfel, alhoewel de wetenschap onlangs de ‘Golden Standard’ bereikt heeft. Dit betekent dat er slechts één kans op een miljoen is dat de mens niet aan de oorzaak ligt van de opwarming. Anderen erkennen de rol van de mens, maar stellen dat het probleem ofwel te immens is voor tegenmaatregelen, ofwel dat de technologie redding zal brengen.

‘Eerste hulp bij klimaatverwarring’ – Pieter Boussemaere