Klimaatacties zijn niet enkel iets van de laatste jaren. Reeds in het begin van deze eeuw beklommen Greenpeace-activisten de schouwen van steenkoolcentrales met spandoeken. Een wake-upcall voor heel veel mensen was de film ‘An inconvenient truth’ van Al Gore uit 2006.
Naarmate wetenschappers meer en meer feiten naar voor brachten en stilaan de eerste gevolgen van de klimaatcrisis zichtbaar werden, groeide het inzicht en de ongerustheid bij de bevolking. Het spanningsveld tussen het verwachte klimaatbeleid en de uitvoering ervan liep de afgelopen jaren zo hoog op dat gewone burgers zich organiseerden. Klimaatacties zijn heel divers en inventief en komen soms uit geheel onverwachte hoek, zoals de bosbrossers of klimaatspijbelaars, die zich verenigen in ‘Youth for Climate’ en wereldwijd navolging krijgen.
In een aantal landen startten burgers juridische processen op omdat de regeringen hun internationale klimaatbeloftes niet nakomen, de zogenaamde klimaatzaken. In België telt de Klimaatzaak bijna 60.000 mede-eisers.
Climate express mobiliseert vooral rond de jaarlijkse klimaat-COPS. Internationaal zijn bv. Extinction Rebellion en 350.org actief. Een volledig overzicht geven van lokale tot internationale acties is echter onmogelijk.

Youth for climate
An inconvenient truth
Klimaatzaak België
Climate express
Extinction Rebellion
350.org – Bill Mckibben